Derviş Blog - cüz cüz, sure sure, kuran oku dinle yasin tebareke amme dualar

Yasin Tebareke Amme Amenerresulu oku Dinle, Rabbenağfirli,Ettehiyatu vecettehi duası,Cüz Cüz Hatim oku Derviş Blog

orucu bozup yalniz kazayi gerektiren durumlar

Orucu Bozup Yalnız Kazayı Gerektiren Keffaret gerektirmeyen durumlar



ÖNEMLİ AÇIKLAMA: Hanefi mezhebi kaynak kitaplarından ibni abidin in Reddul Muhtar adlı kitapta "orucu bozup yalnız kazayı gerektiren bir durum 2. seferinde bilerek istenerek yapılsa hem kaza hem keffaret gerekir" yazıyor.

Örnek: bir kimse oruçluyken yanlışlıkla çiğ pirinçi yutar ve bakar ki sadece kaza gerekiyor. ertesi gün de nasıl olsa sadece kaza gerekiyor deyip yine çiğ pirinci bilerek yutsa buna hem kaza hem keffaret gerekiyor.



Örnek 2: bir kimse orucunu unutarak yemek yiyor. sonra aklına geliyor ve nasıl olsa orucum bozuldu diyerek yemeye devam ediyor.
sonrasında kitaba bakıyor ki unutarak yemek orucu bozmuyormuş. ertesi gün yine unutarak yiyor ve hatırladığında unutarak yemenin orucu bozmadığını bile bile nasıl olsa orucum bozuldu deyip yiyor. bu kişiye de keffaret gerekir.

öRNEK 3:Bir kimse akşam okundu sanıp orucunu açıyor sonra bakıyor ki akşam okunmamış ve orucu bozulmuş bunu sadece kaza etmesi gerekiyor. fakat ertesi gün yine akşam okundu sanıp orucunu erkenden açıyor. BU KİMSEYE HEM KAZA HEM KEFFARET GEREKMEZ ÇÜNKÜ
BURADA BİLEREK YAPILAN BİRŞEY YOKTUR.
fakat bu kimsenin dikkatli davranması gerekir.

Örnek 4: Bir kimse orucu bozmaz zannıyla oruçluyken istimna (masturbasyon - 31) yapıyor el ile kendini tatmin ediyor. sonra bakıyor ki masturbasyon orucu bozup kaza gerektiriyormuş. ertesi gün yine oruçlu ike nasıl olsa kaza gerektiriyor deyip bilerek isteyerek keyif alarak aynı işlemi yapsa bu kimseye de hem kaza hem keffaret gerekiyor.


burada ölçü orucu bozup kaza gerektiren bir şeyi 2. seferde kendi isteği ile bilerek yapmaktır. dikkat edilirse orucu bozup sadece kaza gerektiren şeyler yanlışlık, unutma, veya hata sonucu yapılan şeylerdir. bu şeyler aynı şekilde yanlışlık, unutma ve hata sonucu kaç kez yapılırsa yapılsın orucu bozup sadece kaza gerektirir. fakat bilerek istenerek keyif almak yemek içmek maksadı ile yapılırsa hem kaza hemde keffaret gerekir çünkü orucu bozduğunu bildiği birşeyi bilerek yapmış olur. örneğin bilerek su içmek bilerek yemek yemek gibi.

aşağıdaki bilgiler sorularlaislamiyetten alınmıştır. yukardaki "orucu bozup sadece kaza gerektiren birşeyi bilerek 2. defa yapmak hem kaza hem keffaret gerektirir" bilgisi dinimizislam com da Reddul muhtar kaynak gösterilerek paylaşılmıştır.




orucu+bozup+yalnız+kazayı+gerektiren+durumlarOrucu Bozup Yalnız Kazâyı Gerektiren Haller:


1 - Çiğ pirinç yemek.

2 - Sade un veya sade hamur yemek. (Hamurun içinde yağ ve şeker katılmışsa keffaret de gerekir.)

3 - Bir anda çok miktarda tuz yemek. (Az miktarda tuz yemek ise, keffareti de gerektirir.)

4 - Taş, toprak, çakıl taşı, demir, bakır, altın gümüş gibi madenleri yutmak.

5 - Zeytin veya kiraz çekirdeği yemek. Kayısı çekirdeğinin içi yenirse, keffaret de gerekir.

6 - Ayva gibi olgunlaşmadan yenmeyen bir meyveyi, ham iken, tuzlamadan ve pişirmeden yemek. (Olmuş, pişmiş, tuzlanmış olursa keffaret de gerekir.)

7 - Henüz içi olmamış yeşil cevizi yemek. Veya bademi, fındığı ve kuru fıstığı kabuğuyla birlikte çiğnemeden yutmak.

8 - Boğaza huni ile bir şey akıtmak.

9 - Boğaza kaçan yağmur, kar veya doluyu istemeyerek yutmak.

10 - Abdest alırken boğazına veya burna su çekerken genzine hatâ ile suyun kaçması.

11 - İsteyerek boğazına veya burnuna duman çekmek. Sigara, anber gibi lezzet ve keyif verici bir duman olursa, keffaret de gerekir.

12 - Başkasının zorlaması sebebiyle oruç bozmak.

13 - Uyurken boğazına birisi tarafından su dökülmek.

14 - Unutarak yiyip içtikten sonra, orucum bozuldu zannıyla bilerek yiyip içmek.

15 - Dişleri arasında kalan nohut tanesi kadar şey`i yemek.

16 - Kendi isteğiyle dışarı kusmak. Bu kusma ağız dolusundan az da olsa orucu bozar.

17 - Ağız dolusu kendiliğinden gelen veya isteyerek getirilen kusmuğu mideye çevirmek.

18 - Sahur vakti geçtiği halde, geçmedi zannıyla sahur yemek.

19 - Güneş battı, iftar oldu zannıyla oruç bozmak.

20 - Ramazan orucundan başka bir orucu bozmak. İsterse kasden olsun...

21 - Hanımını öpmek, okşamak, sarılma, v.s. sebebiyle erkekten ve kadından meninin gelmesi. Şehvetlenip sadece mezinin gelmesi ile oruç bozumaz.

22 - Ramazan orucunu tutmaya niyet etmeden gündüz yeyip içmek de sadece kazâyı gerektirir. Keffaret icab etmez. Çünkü keffaret oruç tutmamanın değil, tutulan orucu bozmanın cezasıdır.

23 - Başkasının tükürüğünü veya ağzından çıkan lokmasını yutmak veyahut kendisinin ağzından çıkarıp dışarda biraz beklettiği lokmasını yemek... İnsan tabiatı bu gibi hallerden iğreneceği için, sadece kazâ gerekir: Ancak insanın, sevdiklerinin tükrüğünü yutması keffareti de icab ettirir. Çünkü insan bundan lezzet alır.

24 -Kalın bağırsaklarda su, glikoz ve bazı tuzlar emildiği için, gıda içeren sıvının bağırsaklara verilmesi veya orucu bozacak kadar su emilecek şekilde verilen suyun bağırsakta kalması durumunda oruç bozulur. Bu açıdan oruçluyken, büyük abdest temizliği yaparken aşırı gidilir de, su hukne yerine kadar ulaşırsa, orucu bozar. Hukne (lâvman için kullanılan) bir ilaçtır. Bunu kullanmaya "İhtikan" denir. Hukne için kullanılan özel alete de "Mıhkane = Şırınga" denir. Bu şırınganın ucu, aşağıdan (makaddan) nereye kadar yetişirse, oraya varacak kadar yapılacak bir istinca orucu bozar. Böyle bir istinca nerdeyse imkansızdır. Zaten bunun yapılması sağlığa zararlıdır. Bu nedenle normal şartlarda istinca yapmakla oruç bozulmaz.

25 - El ile meni getirmek (istimna` - mastürbasyon).

26 - Kan yutmak. Çoğunluğunu tükrük teşkil eden ağızdaki az kanı yutmak orucu bozmaz.


< - >