Derviş Blog - cüz cüz, sure sure, kuran oku dinle yasin tebareke amme dualar

Yasin Tebareke Amme Amenerresulu oku Dinle, Rabbenağfirli,Ettehiyatu vecettehi duası,Cüz Cüz Hatim oku Derviş Blog

Arefe günü ve ramazan arefesi

Arefe Günü ve ramazan arefesi


Ramazan Bayramınız mubarek olsun. esselamu aleykum. arefe gününün önemini biliyoruz ama bir kez daha okuyalım dedim. ve cahil olduğumu birkez daha anladım. Arefe günü aslında Kurban bayramı nın bir önceki günüymüş. yani Arefe günü sadece zilhicce ayının 9. günüymüş
ve Arefe de hacı adayları Arafatta vakfede olmalıymış. bu, haccın şartlarındanmış. yani arafat-arefe herhalde ondan geliyor. Arefe günü ile ilgili pek çok hadiste arefe gününün ramazan arefesi olmadığını işaret ediyor çünkü "arefe günü oruç tutan" diye başlayan hadisi şerifler var. bu da demek oluyor ki gerçek arefe günü sadece zilhiccenin 9. günü yani kurban bayramının arefesi birde arefeden önceki güne verilen isim var ki o da "terviye günü" yani dinimizde kurban bayramının 2 gün öncesi terviye ve birgün öncesi Arefe Günleri fazileti çok çok üstün geceler. konumuzun sonuna arefe ve terviye gününün faziletleri ile ilgili
hadisi şerifler ekeyeceğiz. ama önce günün anlam ve önemine binaen Ramazan arefesi olan şu buunduğumuz günün öneminden biraz bahsedelim.

ramazan+arefesi

RAMAZAN AREFESİ VE FAZİLETLERİ - RAMAZAN AREFESİNDE YAPILAN İBADETLER DUALAR KABİR ZİYARETLERİ ve TEMİZLİKLER :)
Ramazan arefesi yani ramazanın son günü ile ilgili internette pek bir bilgi bulamadım. daha çok peygamber efendimizin ramazanın son 10 gününü daha fazla gayret ve ibadetle ve dua ile geçirdiğini. itikafa girdiğini okudum. necip milletimizde bir gelenek olarak ramazanın son günü genellikle bayram alışverişi yapılır.Kabir ziyaretleri edilir, kabir ziyaret edilemese de ruhlarına Yasin i şerifler ihlaslar fatihalar okunup hediye edilir. bol bol salavatı şerife tövbe istiğfar edilir. ve tabii temizlik yapılır. ramazanın son günü ve bayramın bir önceki günü olduğu için ramazan arefesinde hüzünle karışık mutlulukla milletimiz tövbe istiğfarlarını artırır dualarını hayırlarını artırır. konu komşu akrabaları içerisinde maddi durumu kötü olanlara bayram öncesi fitre fidye sadaka ve zekatlarını teslim eder. onların da bir nebze yüzlerini güldürmeye çalışır. ramazan bayramı arefesi günü milletimizin çok güzel ihya ettiği bir gündür.
Alahu teala tutmuş olduğumuz oruçları,kılmış olduğumuz namazları,yapmış olduğumuz hayru hasenatları ve arefe temizliğimizi kabul buyursun.Allah için yapılan arefe alışverişlerimize bereket versin, ölmüşlerimizin derecelerini kat kat artırsın onları ve bizleri affu mağfireti rahmet ve merhameti fazlu keremi ile yargılasın bir dahaki ramazana ve bayrama sağlıcakla ulaşmayı bizlere nasib eylesin. ümmeti Muhammedin zulum atında inleyenlerine rahatlıkta ve genişlikte olan cömert ve cesur kulları vesilesiye yardım eylesin.
Ramazan bayramınız mubarek olsun.


KURBAN AREFESİ VE TERVİYE GÜNÜNÜN FAZİLETLERİ


Sual: Arefe hangi güne denir ve önemi nedir?
CEVAP
Kıymetli geceye kendinden sonra gelen günün ismi verilir. Fakat Arefe ve Kurban bayramının üç gecesi böyle değildir. Bu dört gece, bugünleri takip eden gecelerdir. Arefe, yalnız Zilhiccenin 9. günüdür. Başka güne Arefe denmez.

Sual: Terviye Hangi güne denir?
Terviye, Arefe gününden bir önceki güne denir. Terviye günü oruç tutmak çok faziletlidir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ, Terviye günü oruç tutan ve günah söylemeyen müslümanı elbette Cennete koyar.) [Ramuz]

(Terviye günü oruç tutmak, bin köle azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve cihad için gönderilen bin ata bedeldir.) [Ebulberekat]

Terviye gününden sonra Arefe günü gelir.

Arefe gününün önemi
Arefe günü sabah namazından, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, 23 farz namazın bitiminde selam verince, teşrik tekbiri okumak vacibdir. Bir kere, (Allahü ekber, Allahü ekber, La ilahe illallahü, Vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahil-hamd) denir. Camiden çıktıktan sonra veya konuştuktan sonra okumak gerekmez. İmam tekbiri unutursa, cemaat terk etmez. Erkekler, yüksek sesle okuyabilir. Bu tekbir getirilen günler, Arefe, bayram ve eyyam-ı teşrik denilen üç gündür, hepsi beş gün ediyor. İlk güne Arefe, ikinci güne bayram, Zilhiccenin 11., 12. ve 13. günü olan diğer üç güne de, eyyam-ı teşrik [teşrik günleri] deniyor.

Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutmak sevabdır, fakat Arefe günü oruç tutmak daha çok sevabdır. Birkaç hadis-i şerif:
(Arefe günü oruç tutana, Âdem aleyhisselamdan, Sur’a üfürülünceye kadar yaşamış bütün insanların sayısının iki katı kadar sevab yazılır.) [R. Nasıhin]

(Arefe günü tutulan oruç, bin gün [nafile] oruca bedeldir.) [Taberanî]

(Arefe günü tutulan oruç, iki bin köle azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihad için verilen iki bin ata bedeldir.) [T. Gâfilin]

(Arefe günü tutulan oruç, geçmiş ve gelecek yılın günahlarına kefaret olur.) [Müslim] [Yani Arefe günü tutulan oruç, geçmiş ve gelecek bir senede yapılan tevbelerin kabul olmasına yarar.]

(Arefe günü [Besmeleyle] bin İhlâs okuyanın günahları affolup duası kabul olur.) [Ebu-ş-şeyh]

(Arefe gününden üstün bir gün yoktur. O gün Allahü teâlâ, yeryüzündekilerle iftihar ederek göktekilere, "Ey gök ehli, kullarıma bakın, rahmetime kavuşmak ve azabımdan kaçmak için uzak yerlerden geldiler..." buyurur. Arefe günü Cehennemden o kadar çok kul azat edilir ki, başka günlerde bu kadar azat olmaz.) [Gunye]

(Şeytan, Arefe gününden başka zaman daha zelil, rezil, hakir ve kinli görülmez.) [İ. Malik]

(Allahü teâlâ, Arefe günü zerre kadar imanı olanı affeder.) [Gunye]

(Arefe gecesi ibadet eden, Cehennemden azat olur.) [S. Ebediyye] (İbadet olarak, ilim öğrenmek en faziletlisidir. İlmihal okumakla en uygun ilmi öğrenmiş oluruz.)

(Duanın faziletlisi, Arefe günü yapılandır.) [Beyhekî]

(Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allah’ın kıymet verdiği bir gündür.) [Deylemî] (Hürmet etmek, günah işlememekle olur.)

(Arefe gecesi ibadet eden, Cehennemden azat olur.) [S. Ebediyye] (İbadet olarak, ilim öğrenmek en faziletlisidir. İlmihâl okumakla en uygun ilmi öğrenmiş oluruz.)

(Arefe günü, kulağına, gözüne ve diline sahip olan mağfiret olur.) [Taberanî]

Bu uzuvlarına sahip olmak, bunlarla günah işlememek, yani gıybet, çalgı, harama bakmak gibi günahlardan uzak durmakla olur. Kulağına sahip olmak, gıybet, çalgı gibi haram olan şeyleri dinlememektir. İstemeden kulağa gelmişse, günah olmaz. Gözüne sahip olmak da, haram olan şeylere bakmamak ve mubah olarak baktığı şeylerden ibret almaktır. Diline sahip olmaksa, yalan söylememek, dedikodu etmemek, laf taşımamak, kötü söz söylememek, hatta boş şey konuşmamak, kimseyi incitmemek demektir. Bunlara riayet eden Arefe gününü değerlendirmiş olur.

Arefe gecesi, Arefe günü ile Kurban bayramının birinci günü arasındaki gecedir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua reddolmaz. Ramazan ve Kurban bayramının birinci gecesi, Berat ve Arefe gecesi.) [İsfehani]

(Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar: Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.) [Deylemi]

(Arefe gecesi ibadet eden, Cehennemden azat olur.) [S. Ebediyye]

Arefe günü oruç
Sual: (Arefe günü de Müslümanların bayramı olduğu için, oruç tutulmaz, çünkü Arefe günü oruç tutmayı yasaklayan hadis vardır) diyorlar. Böyle bir hadis var mıdır?
CEVAP
Hazret-i Ebu Hureyre, (Resulullah, Arafat'ta Arefe günü oruç tutmayı yasakladı) buyuruyor. İbni Abidin hazretleri, bu hadis-i şerifi açıklayarak buyuruyor ki:
Arefe günü, hacının oruç tutması, Arafat'ta vakfeye durmaya ve dualara mani olmamak şartıyla mendubdur [müstehabdır, yani iyi olur]. Oruç tutmak zayıf düşürürse, o zaman tutması mekruh olur. (Redd-ül-muhtar)

Görüldüğü gibi, Arafat'ta olup da oruç tutamayanlar için, Arefe günü oruç tutmanın mekruh olması, herkes için değildir. Arefe günü oruç tutmak çok sevabdır.
< - >

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Buraya Bir Yorum bırakarak sayfaya değer katabilirsiniz..

❗ Yorumlar Denetlendikten sonra yayınlanır ❗