Derviş Blog - cüz cüz, sure sure, kuran oku dinle yasin tebareke amme dualar

Yasin Tebareke Amme Amenerresulu oku Dinle, Rabbenağfirli,Ettehiyatu vecettehi duası,Cüz Cüz Hatim oku Derviş Blog

İslamda Boşanma sebepleri Boşanmayı gerektiren haller

İslamda Boşanma sebepleri nedenleri şartları nelerdir


Allah'ın Sevmediği Helal BOŞANMAK

islamda+boşanma+sebepleri

Merhabalar
Boşanmak Allahu Tealanın en sevmediği helallerden biri olsada islamda kocadan (beyden) veya Eşden (Hanımını) boşanmayı Gerektiren Haller vardır. Merak edip arayanlar için buraya islamda boşanmanın şartlarını Şamil İslam Ansiklopedisinden alıp yazıyoruz.



İslam'da boşanma sebepleri

İslâm'da boşama, prensip olarak kocanın tek yanlı irâdesiyle ve mahkeme kararına gerek olmaksızın meydâna gelir. Koca, bizzat boşayabileceği gibi, bir vekil aracılığı ile de boşayabilir. Ya da karısına boşama yetkisi (tefvîz) verebilir. Diğer yandan bazı boşanma sebepleri ortaya çıkınca, kadının da mahkemeye baş vurarak evliliğe son verdirmesi mümkündür. Bu boşanma sebepleri 7 maddede toplanabilir:

1. Allah'ın emrettiği şekilde yaşamaktan kaçınmak, İslami emirleri uygulamamak:


İslam, tevhid dinidir. İslami evlilik de Allah rızasına uygun olarak yapılmalıdır.. Eşler, hayat yolunda İslami hükümleri birlikte yerine getirerek Allah'ın rızasını ve hoşnutluğunu kazanmayı amaç edinirler. İslami evliliği, müşrik ya da gayri islami evliliklerden ayrı ve üstün tutan yanı da budur. İslami evlilikte olmazsa olmaz şart, bireylerin Allah'ın emirlerini yaşamakta kararlı ve titiz düşünmeleridir. İslamı, düşüncede bulundurmaktan ziyade hayatına da uygulamak gerekir. Fakat eşlerden birinin, Allah'ın emirlerini unutması, uygulamaktan kaçınması, eşine İslam dışındaki modelleri benimsetmeye çalışması, tamamen İslami sorumluluktan uzak bir yaşayış tarzı sergilemeleri durumunda kadına da, erkeğe de boşanma hakkı verilmiştir. Çünkü Müslüman birisi, Allah rızası için evlenir, ve bundan başka şeylerle yani şeytanın hükümleriyle yaşamayı kesinlikle kabul edemez, etmemelidir de... Temeli sağlam yapan, eşlerin birbirlerine duydukları aşktan ziyade Allah'a duydukları aşktır. Allah'ı hoşnut edemedikten sonra birbirlerini hoşnut etmelerinin eşlere, dünya için de ahiret için de bir kazandıracağı yoktur.

2. Hastalık veya özür:



Evlilik akdi sırasında mevcûd olan veya evlilik sırasında meydana gelen bazı özür veya hastalıklar yüzünden kadının boşanmak hakkı vardır. Bunlar, akıl hastalığı, cüzzam ve zührevî hastalıklar gibi birlikte yaşama hâlinde zararı kaçınılmaz olan hastalıklardır.

3. Kocanın Nafakayı Sağlamaması:

Kadının yeme-içme, giyim ve barınma masrafları kocasına âiddir. Koca varlıklı olduğu halde, eşiyle ilgilenmez ve onu açlık ve sefâlet içinde bırakırsa; kadının önce kocasından nafaka almaya çalışması, bu mümkün olmazsa, boşanmak için çâre araması hakkı olur. Koca fakir ise, kadınının onu yalnız bırakması, hattâ bu sebeple ondan ayrılmaya kalkışması, vefâsızlık olur.

4. Kocanın Evi Terketmesi:
Kocanın evi terketmesi ve bu yüzden, sıkıntı ve fitneye düşmek tehlikesi karşısında kadının mahkeme aracılığıyla evliliğe son vermesi söz konusudur. Erkeğin hayat ve ölümüne dâir haber almaktan ümid kesildiği târihten îtibâren dört sene beklenir, bu zaman zarfında haber alınmadığı ve kadın boşanmakta ısrâr ettiği takdirde hâkim, ayrılığa hükmeder.

5. Kocanın Hapsedilmesi:

Mâlikîler dışında çoğunluk müctehidlere göre, kocanın hapsedilmesi veya tutuklanması, yahut düşmana esir düşmesi bir boşanma sebebi değildir. Çünkü bu konuda âyet ve hadîs yoktur.

6. Şiddetli Geçimsizlik ve Kötü Muâmele:


Eşlerin birbirlerinin şeref ve haysiyetlerine yönelik ithamları sonucunda çıkan soğuk tartışmalara şiddetli geçimsizlik denir.

Kötü muâmele ise, kocanın, eşini söz veya fiil ile rahatsız etmesidir. Sövmek, dövmek ve Allâhın haram kıldıklarını yapmaya zorlamak gibi davranışlar, kötü muâmeleler arasında sayılabilir.

Geçimsizlik her iki taraftan kaynaklanabilir. Mağdur olan eş, hâkime baş vurarak hakem yoluyla arabulma veya boşanma isteğinde bulunabilir.

7. Zinâ:


Zinâ da evliliği sona erdirme sebebidir. Ağır ve yüz kızartıcı bir suçtur.

Boşanma, âileyi dejenere olmaktan koruyan bir tedbirdir. Aslında boşanma, çiftler için bir anlamda selâmet ve rahmettir. Boşanmayı yasaklamak, evlenmenin azalmasına sebep olabilir. Zîrâ, ihtiyaç halinde boşanamıyacağını bilen kimse, evlenmeye yanaşmaz. Gireceği bir kapının ebediyyen üzerine kapanacağını bilen insan, o kapıdan girmek istemez. Evlenenlerin azalması da, fuhşun artmasına ve âilelerin çözülmesine sebep olur. Bütün bu zararlar, neticede kadına dokunur.

Şamil İA


< - >

8 yorum:

  1. " Allah'ın emrettiği şekilde yaşamaktan kaçınmak, İslami emirleri uygulamamak:"
    O zaman ehli kitap'dan bir kadinla evlenmek neden yasak degil?

    YanıtlaSil
  2. Kadınların en hayırlısı müslüman, ahlaklı, hür asil ve güzel olan kadınlardır. en hayırlı evlilik bunlarla yapıllan evliliktir. eğer böyle biri çevrenizde yoksa (global düşünün) veya ehli kitaptan bir bayana gönlünüz kaydıysa Allahu teala (Günaha ve zinaya düşmeme hususunda ) emirlerini yaşamak için bu bayanla evlenmenize izin vermesi hem kadınlara hem erkeklerehem topluma ilahi bir rahmettir. bir savaş sonrası dul kalan bayanları düşününün Allahu teala hem kadına ve erkeğe birbirlerine iyi davranmayı emretmiş hemde bu gibi durumlarda erkeğin ehli kitaptan bir bayanla evlenmesine izin vermiştir. bu bizlere bir rahmettir. elhamdülillah. kadın islama yani Allahın kanununa göre kocasının üzerinde hüküm sahibi değildir. yani kocasını Allahın emirlerini yaşamaktan alıkoyamaz bu yüzden erkekleri ehli kitaptan iffetli ve hür Allaha ortak koşmayan ehli kitaptan bir bayanla evlenmesi dinen caizdir. bir hususta umulur ki o bayan da kocası vasıtasıyla islamla tanışıp müslüman omakla şereflenir. kuraı kerim maide suresi 5. ayeti ile Allahu teala bizlere şöyle buyurur;

    Rahman ve Rahim olan Allahın adı ile başlarım;
    "...Sizden önce kendilerine kitap verilenlerden yine hür ve iffetli kadınları, mehirlerini verip nikahlayınız, onlar size helaldir. "

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. konu ile ilgili diğer bir ayette şudur;
      Rahman rahim Allahın ismi ile;
      "Ey iman edenler! Allah 'a ortak koşan kadınlarla, onlar iman etmedikçe evlenmeyin..."
      bakara suresi 221.
      sorduğunuz için teşekkür ederim. inşallah cevap sizleri tatmin eder.

      Sil
    2. günümüzde hristiyanlık özünden koptuğu ve teslis (baba-oğul-kutsal ruh üçlü tanrı inancı) inancına sahip oldukları için ehli hristiyan kitap kadınlarının şirk koşmamış olması imkansızdır. yani kadının şirk koşmamış Allahı 1 bilmesi şarttır

      Sil
  3. Genital sigil olan bir evlilikte bu hastaliktan dolayi bosanmak dogrumudur

    YanıtlaSil
  4. 35 yasında bir erkeğim. bir cahillik yapıp eşimi aldattım. ama şimdi çok pişmanım ve Rabbim kabul ederse inşaallah tövbe ettim.bundan eşimin haberi yok 1-Nikahım düşermi? 2-Bunu eşime söylemelimiyim şu anda eşimle aram çok iyi ama bu vicdan azabı beni mahvediyor. Ne yapacağımıda bilmiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim . Şimdiden Allah Razı olsun böyle sitelerde emeği geçen arkadaşlardan.

    YanıtlaSil
  5. Bir erkek haniminin ibadet etmesne karşı çıkıyorsa kadin o erkegi bosarmi

    YanıtlaSil
  6. Eşim ikinci evlilik yaptı onun bosanmasiniistesem vebali varmi veya ben boşansam günaha girermiyim

    YanıtlaSil

Buraya Bir Yorum bırakarak sayfaya değer katabilirsiniz..

❗ Yorumlar Denetlendikten sonra yayınlanır ❗