Derviş Blog - cüz cüz, sure sure, kuran oku dinle yasin tebareke amme dualar

Yasin Tebareke Amme Amenerresulu oku Dinle, Rabbenağfirli,Ettehiyatu vecettehi duası,Cüz Cüz Hatim oku Derviş Blog

Allahümmehdina fiymen hedeyte şafii kunut duasi türkçe yazilişi

Allahümmehdina fiymen hedeyte şafii kunut duası


Allahümmehdina fiymen hedeyte şafii kunut duasi
  Allahümmehdina fiymen hedeyte şafii kunut duasi türkçe yazilişi
 "Allahümmehdina fiymen hedeyte. Ve âfina fimen âfeyte. Ve tevellena fimen tevelleyte. Ve bariklena fıyma â'tayte. Ve kına şerre ma kadayte. Feinneke takdina vela yukda âleyke. ve innehu la yezillü men valeyte. Vela yeîzzü men âdeyte. Tebarekte Rabbena ve teâleyte. Felekel hamdu âla ma kadayte. Nestağfirüke ve netûbu ileyke. Ve sallallahu âla seyyiddina Muhammedin ve âla alihi ve sahbihi ve sellem."

Allahümmehdina fiymen hedeyte Şafii Mezhebinde okunan kunut duası Türkçe Anlamı; "Allah'ım, hidayet ettiklerinin yoluna bizi de hidâyet et. Allah'ım, âfiyet ver. Dost edindiklerinle beraber bizi de dost edin. Verdiğin şeyleri bize mübârek eyle. Hükmettiğin şeylerin şerrinden bizi koru. Şüphesiz Sen hüküm verirsin, fakat kimse sana hüküm veremez. Senin sevdiklerin zelil olmaz. Senin düşman oldukların ise aslâ aziz olmaz. Rabbimiz sen mübarek ve yücesin. Allah'ın Rasulü Muhammed'e salat ve selam olsun."

Allahümmehdina fiymen hedeyte Şafii Mezhebinde okunan kunut duasının Okunduğu yer; Şafii mezhebinde kunut eb'ad (kuvvetli) sünnetlerdendir. Terkedildiğinde sehiv secdesi gerekir. Bu kunut sabah namazının farzının ikinci rekatinde rükudan kalktıktan sonra, ayakta okunur. Ayrıca vitir namazını ramazan ayında cemaatle kılmak ve bu ayın ikinci yarısında vitrin son rek'atında Kunut duası okumak da sünnettir. Kunut, Allah'a övgü ve duayı kap­sayan bütün sözlerdir. Ancak sünnet olanı, yüce Peygamberimiz'den nakledi­len duaları okum aktır. Tek başına namaz kılan kişi bu duayı okurken tekil zamirleriyle okumalı­dır. Şöyle ki: "İhdinâ ve âfinâ" şeklinde değil de, "ihdinî ve âfinî" şeklinde te­laffuz ederek duayı kendi şahsı için yapmalıdır. Yalnız "tebârekte rabbenâ" cümlesindeki çoğul zamirini tekile çevirmemeli, yani "tebârekte rabbî" deme­melidir. İmam ise duaların tamamını çoğul zamiri ile okumalı, meselâ "ihdinî ve âfinî" şeklinde değil de, "ihdinâ ve âfinâ" şeklinde okumalıdır. İmamın kıldığı namaz kaza olsa bile Kunut'u sesli okuması sünnettir. Tek başına vitir namazını kılan kişinin kıldığı bu namaz eda olsa bile Ku­nut duasını sessizce okuması sünnettir. İmama uyarak namaz kılmakta olan kişiye gelince o, ellerini açarak se­maya kaldırmalı ve imamın okuduğu dualara âmin demelidir. Namaz kılan kişi, Kunut'un bir kısmını okumazsa, bunun için sehiv sec­desi yapması gerekir. Sabah namazında Hanefî mezhebindeki bir imama tâ­bi olarak namaz kılan Şafiî mezhebindeki bir kişinin selâmdan sonra sehiv secdesi yapması sünnettir. Musibetvari şiddet olaylarının vuku bulması, felâket ve mihnetlerin başa gelmesi zamanlarında, bütün vakit namazlarında Kunut duası okunabilir. Hanefî mezhebine göre ise bu gibi durumlarda sadece sabah namazın­da Kunut duası okunabilir. Diğer vakit namazlarında okunmaz. Bu durumda imam da tek başına namaz kılan kişi de -namazları sessiz kıraatli namazlardan olsa bile- Kunut duasını sesli okurlar. İmama uyarak na­maz kılmakta olan kişi ise, imamın duasına karşılık âmin der. Bu durumda Ku­nut'un bir kısmı okunmazsa, sehiv secdesi gerekmez. Şafiî mezhebine mensup bir imamın arkasında sabah namazını kılmakta olan Hanefî mezhebine mensup bir kişi, ikinci rek'atın rükûundan sonra Kunut duasını okumaya başlayan imamını, ellerini yan taraflarına salmış vaziyette susarak dinler. (İbn Âbidîn, Reddü'l-Muhtâr, 2/9,) sabah namazının sünnetinde okunmaz.


Veccehtu duası her namazda tekbirden sonra okunur.(şafii mezhebinde) Veccehtu duasından önce besmele çekilmez.

Allahümmehdina fiymen hedeyte şafii kunut duasını bilmeyen ne okur? sorularlaislamiyet:Şafiilere göre sabah namazında kunut duası bilmeyen onun yerine rabbena atina ile başlayan duayı okursa kabul olurmu?

cevap: Kunut duasını bilmeyen kimse yalnız "Rabbenâ âtinâfi'd-dünyâ haseneten vefî'l-âhireti haseneten ve kınâ azâbe'n-nâr" (el-Bakara, 2/201) duasını okur. Anlamı: "Rabbimiz! Bize dünyada da iyiliği, âhirette de iyiliği ver. Ve bizi cehennem azabından koru". Üç defa; "Allâhümmeğfirlî (Allah'ım beni bağışla)" veya üç defa; Ya Rabbî (Ey Rabbim)" demesi de câizdir.


< - >

1 yorum:

  1. rabbim hakkıyla tüm ibadetleri yerine getirmeyi cümlemize nasip eylesin inşALLAH. selam ve dua ile.

    YanıtlaSil

Buraya Bir Yorum bırakarak sayfaya değer katabilirsiniz..

❗ Yorumlar Denetlendikten sonra yayınlanır ❗