Derviş Blog - cüz cüz, sure sure, kuran oku dinle yasin tebareke amme dualar

Yasin Tebareke Amme Amenerresulu oku Dinle, Rabbenağfirli,Ettehiyatu vecettehi duası,Cüz Cüz Hatim oku Derviş Blog

Fatiha Suresinin Faziletleri

Fatiha Suresinin Faziletleri


Bu Konuda Fatiha suresinin önemi değeri ve faziletlerini fatiha suresinin fazileti ile ilgili hadisi şerifleri bulacaksınız. Fatiha suresinin anlamı türkçesi ve okunuşunu şu konumuzuda bulabilirsiniz. Fatiha suresi ve anlamı


Fatiha Suresi ile ilgili hadisler Hadisi şerifler;
Kütübü sitte tefsir bölümü esbabı nuzül den;

Hadis No : 0428
Ravi: Ebu Said İbnu'l-Mualla
fatiha+suresinin+faziletleriTanım:Ben Mescid-i Nebevi'de namaz kılıyordum. Resulullah (sav) beni çağırdı. Fakat (namazda olduğum için) icabet edemedim. Sonra yanına gelerek: "Ey Allah'ın Resulü namaz kılıyordum (bu sebeple cevap veremedim diye özür beyan ettim). Bana: "Allahu Teala Kitabında: "Ey iman edenler, Allah ve Resulü sizi çağırdıkları zaman hemen icabet edin" buyurmuyor mu?" (Enfal, 24) dedi ve arkasından ilave etti: "Sen mescidden çıkmazdan önce, sana Kur'an-ı Kerim'in (sevabca) en büyük süresini öğreteyim mi?" dedi ve elimden tuttu. Mescidden çıkacağı sırada ben: "Sana en büyük sureyi öğreteceğim" dememiş miydiniz? dedim. Bana: "O sure Elhamdü lillahi Rabbi'l Alemin'dir (ki namazlarda tekrar tekrar okunan) yedi ayet (es-Seb'u'l-Mesani) ve bana verilen yüce Kur'an'dır" buyurdu.
Kaynak: Buhari, Tefsir 1; Nesai, İftitah 26; Ebu Davud, Vitr 15

Hadis No : 0429
Ravi: Ebu Hüreyre
Tanım:Hz. Peygamber (sav), Ubey İbnu Ka'b (ra)'a uğradı. O namaz kılıyordu... devamını yukandaki gibi aynen kaydetti. Ancak şu ziyade var: "Nefsimi kudret elinde tutan Zat-ı Zü'l-Celal'e yemin ederim ki, Allah, Fatihanın bir mislini ne Tevrat'ta, ne İncil'de, ne Zebur'da, ne de Furkan'da indirmemiştir. O (namazlarda) tekrarla okunan yedi ayet ve bana ihsan edilen yüce Kur'an'dır." (Tirmizi hadisin sahih olduğunu söylemiştir. Nesai'nin yine Ebu Hüreyre'den yaptığı bir rivayette: "O (Fatiha süresi) benimle kulum arasında taksim edilmiştir. Kuluma istediği verilmiştir" ziyadesi vardır)
Kaynak: Tirmizi, Sevabu'l-Kur'an 1, (2878)


Hadis No : 0430
Ravi: İbnu Abbas
Tanım:Cibril (a.s.), Hz. Peygamber (sav)'in yanında otururken yukarıda kapı sesine benzer bir ses işitti. Başını göğe doğru kaldırdı. Cibril(a.s) dedi ki: "İşte gökten bir kapı açıldı, bugüne kadar böyle bir kapı asla açılmamıştır Derken oradan bir melek indi. Cibril (a.s.) tekrar konuştu: "İşte arza bir melek indi, şimdiye kadar bu melek hiç inmemiştir. Melek selam verdi ve Hz. Peygamber (sav)'e: "Sana verilen iki nuru müjdeliyorum. Bunlar, senden önce başka hiçbir peygambere verilmemişlerdi: Onların biri Fatiha Süresi, diğeri de Bakara Süresi'nin son kısmı. Onlardan okuduğun her harfe mukabil sana mutlaka büyük sevap verilecektir" dedi.
Kaynak: Müslim, Müsafirin 254; Nesai, İftihah 25.

Hadis No : 0431
Ravi: Adiyy İbnu Hatim
Tanım:Hz. Peygamber (sav) buyurdular ki: (Fatiha'da geçen) el-mağdub aleyhim (Allah'ın gazabına uğrayanlar) Yahudilerdir, ed-dallin (sapıtanlar) da Hıristiyanlar'dır"
Kaynak: Tirmizi, Tefsir 2, (2957)

Fatiha suresi ile ilgili Alimlerin sözleri;
İmam Buhârî’nin rivayetine göre, Hasan Basrî (r.a) bu konuda şöyle diyor:
“Allah bütün semavî kitapların ilmini Kur’ân’da; Kur’ân’da mevcut olan ilimleri de Fatiha Suresi’nde toplamıştır. Fatiha’nın tefsirini öğrenen bütün semavî kitapların tefsirini öğrenmiş gibi olur.”

Mehmet Oruç Hoca nın sitesinden Fatihanın Faziletleri

Fâtiha-i şerîfenin fazîleti

Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:

“Fâtiha sûresi, ölümden başka her derde devâdır.”

“Fâtihayı ve İhlâs sûresini okuyan, Kur’ân-ı kerîmin üçte birini okumuş sayılır.”

“Bir kimse evine gelince, önce Fâtiha sûresini daha sonra İhlâs sûresini okursa, Allahü teâlâ o evden fakirliği giderir, yerine huzur ve bereket ihsân eder.”

“Yatağa girildiğinde, uyumadan önce Fâtiha ve İhlâs sûrelerini okuyan, ölüm hariç bütün tehlikelerden emin olur.”

“Bir kimse, yatağa girdiğinde, Fâtiha sûresini, Âyet-el kürsî’yi, Veinne Rabbeküm âyetini.. (Muhsinin’e kadar), Haşr sûresinin sonunu, İhlâs ve Muavvizeteyn sûrelerini okur, ondan sonra uyursa, Allahü teâlâ, o kimseyi her türlü tehlikelerden korumak için iki melek görevlendirir.

O iki Melek sabaha kadar onu korur. Şayet sabaha kadar vefât etmiş olursa, bütün günâhları bağışlanır.”

“Bir kimse, Cuma namazından sonra Fâtiha sûresini, İhlâs ve Mu’avvizeteyn sûrelerini yedişer defa okursa, Allahü teâlâ o kimsenin hem dünyasını hem âhiretini, hem de çoluk çocuğunu gelecek Cumaya kadar himayesine alır ve her türlü tehlikeden korur.”

“Yağmur suyunu toplayıp, üzerine fâtiha-i şerîfe, Âyet-el-kürsî, İhlâs ve Kul-e’ûzü sûreleri yetmişer kere okunur, bu sudan aralıksız yedi sabah içenlerin hastalıkları, ağrıları zâil olur.”

“Ey Câbir! Kur’ân’da nâzil olan sûrenin hayırlısını sana haber vereyim mi? Bu Fâtiha’dır. Onda her derde şifâ vardır.”

Abdülazîz Dehlevî buyurdu ki:

“Yedi kere Fâtiha okuyup, derd, ağrı olan uzva üflenirse, şifâ hâsıl olur.”

Mevlânâ Muhammed Osman buyurdu ki:

“Duâların en kıymetlisi ve fâidelisi Fâtiha sûresidir.”

Fâtiha şifâdır

Ebû Hüreyre buyurdu ki:

“Fâtiha sûresi indirildiğinde İblis hased ve kederinden ağlayıp inledi.”

İmâm-ı Mücâhid buyurdu ki:

“Şeytan dört defa inlemiştir.”

1- La’nete uğradığı zaman,

2- Cennetten çıkarıldığı zaman,

3- Allahü teâlâ, peygamber gönderildiğinde,

4- Fâtiha sûresi nâzil olduğunda.”

Ebü’l-Hasen Şâzili buyurdu ki:

“Yedi defa Fâtiha sûresini okuyup dert ve ağrı olan uzva üflenirse, şifâ hasıl olur. Âyet-i kerîmenin ve duânın tesir etmesi için okuyanın ve okutanın Ehl-i sünnet itikadında olması, haram işlemekten, kul hakkından sakınması, haram yimemesi ve karşılık olarak ücret istememesi şarttır.”

Etiketler; Fatiha suresi ile ilgili hadisler, fatiha suresi ile ilgili hadisi şerifler,
sahih hadisler, kaynaklı hadisler,fatihayla ilgili hadisler, fatihanın faziletleri, fatihanın önemi, fatiha suresinin faziletleri, fatiha suresinin önemi, fatiha suresinin faziletleri,fatihai şerif faziletleri, fatiyayi şerif faziletleri



< - >

1 yorum:

  1. Fatiha suresinde "de ki" kelimesi (arapçası "kul")hiç yoktur.

    bu sure hz. osman tarafından kitaba konulurken "de ki" kısmı unutulmuştur. bu da, kitapta hz. muhammed allah'a dua ediyor izlenimini veriyor.
    bu durumdan yola çıkarak kur-an'ı kerim'in hz. muhammed tarafından uydurulduğunu söyleyenler de var.

    YanıtlaSil

Buraya Bir Yorum bırakarak sayfaya değer katabilirsiniz..

❗ Yorumlar Denetlendikten sonra yayınlanır ❗