Derviş Blog - cüz cüz, sure sure, kuran oku dinle yasin tebareke amme dualar

Yasin Tebareke Amme Amenerresulu oku Dinle, Rabbenağfirli,Ettehiyatu vecettehi duası,Cüz Cüz Hatim oku Derviş Blog

yalinayak namaz kilinir mı?

Yalın Ayak Namaz kılmak?


konunun diğer soruluş biçimleri;
çıplak ayakla namaz olur mu?
çorapsız namaz kılınır mı?
Yalınayak namaz mekruh mu? haram mı?
kadınlar çıplak ayakla namaz kılabilirmi?
namazları çorapsız kılmak caiz mi?
Hanefi mehzebine göre namazda ayaklar çıplak olur mu?


YALINAYAK NAMAZ KILINABİLİR Mİ?



Merhabalar.
yalınayak+namaz+kılınırmıgeçen gün merak ettiğim bir konuydu bu çıplak ayakla namaz kılmak
yeğenim cübbe niyetine babasının yeşil pardesüsünü giymiş beresini takmış fakat ayakları yalınayak namaza durmuştu görünüm itibari ile abes kaçan bu görüntünün caiz olup olmadığını internetten bir araştırmak istedim ve hemen google a başvurdum. sonucu size hemen söyleyeyim. sonrada sorularla islamiyetteki bu sorunun yanıtını
paylaşayım. sonuç kadın olsun erkek olsun çıplak ayakla yani yalınayak yani çorapsız namaz kılmak adaba aykırı olsa da caizdir.
fakat şunu da şerh düşmek istiyorum;
namaz büyüklerin karşısına çıkılmayacak derecede pejmurde kıyafetle kılınmaz.
en güzeli namaz kılarken en güzl kıyafetlerinizi giyip kılmaktır.

BİR AYET;
Ey Adem’in evlatları! Her namaz vaktinde, mescide giderken, süsünüz olan elbisenizi giyinin”(Araf, 7/31)

Sorularlaislamiyet yalınayak namaz cevabı;

Değerli Kardeşimiz;
Avret yerleri, erkek ve kadında örtülmesi farz olup başkalarına gösterilmesi harâm olan uzuvlardır.

Erkeklerde avret yerleri, göbekten diz kapağının altına kadar olan kısımdır. Kadınlarda ise avret, yüz, el ve ayaklar dışında bütün vücuttur.

Bu nedenle kadınların çorapsız namaz kılması bazı alimlere göre mekruh ise de yine de namazları geçerlidir.

Erkeklerin çorapsız namaz kılmalarının ve imamlık yapmalarının ise bir sakıncası yoktur.


Selam ve dua ile...

--------------bu da dinimizislam sitesindeki cevap ------------

Çıplak ayakla namaz mekruhtur
Sual: Kadınların ayakları avret olduğu için çıplak ayakla namaz kılamıyorlar. Erkeğin ayağı avret olmadığına göre, çıplak ayakla namaz kılmaları Hanefi’de mekruh mudur? Hatta diz ile göbek arasını kapatarak kılsa ne zararı olur?
CEVAP
Sadece göbek ile diz arasını örterek kılınan namaz sahih olursa da, mekruh olur. Namaz borcundan kurtulur ise de namazdan hasıl olan büyük sevaplara kavuşamaz. Fıkıh kitaplarında deniyor ki:
1- Namazı, temiz mest veya ayakkabıyla, ayakları örtülü olarak kılmak, çıplak ayakla kılmaktan kat kat efdaldir. Hadis-i şerifte, örtülü ayakla kılmak emredildi. (Dürr-ül-muhtar)

2- Resulullah ve Eshab-ı kiram, nalınla namaz kılarlardı. Namazı, çorap veya mestle kılmalı, çıplak ayakla namaz kılan Yahudilere benzememelidir. (Redd-ül-muhtar)

3- Namazı ayakları örtülü kılmanın sevabı çok fazladır. (Halebî, Berika, Hadika)

4- Erkeklerin, ayakları çıplak olarak namaza durması mekruhtur. Ayakkabı veya mest kirliyse, ayakları, temiz çorapla örtmek sünnet olur. Namazın vacibi gibi, sünnetini de terk etmek mekruh olur. (İ. Ahlakı)

--------------------

DERVİŞ'İN BİLGİLENDİRMESİ:
islam Ahlakı kitabını kaynak göstererek şu ifade yeralıyor;

Erkeklerin, ayakları çıplak olarak namaza durması mekruhtur. Ayakkabı veya mest kirliyse, ayakları, temiz çorapla örtmek sünnet olur. Namazın vacibi gibi, sünnetini de terk etmek mekruh olur. (İ. Ahlakı)

islam ahlakı kitabında (Hakikat yayınları M.Hadimi)
Namazın vacipleri, sünnetleri, mekruhları ve namazı bozan şeyleri okudum namazın mekruhları kısımının sonunda şu ifade var sadece;

53 - Ayakları çıplak olarak nemaza durmak. (Hatunların ayağı açık nemaz kılması bir kavle göre mekruhdur ikinci kavle göre nemazı bozar.) cami de ayakkabı ve benzerlerini arkada bırakmak mekruh olduğu ibni abidinde 439. sahifede yazılıdır. öne ve sağa değil sol tarafa koymanın sünnet olduğu Berika sonunda yazılıdır. (M.Hadimi İslam Ahlakı sayfa 252- Hakikat yayınları)



< - >

7 yorum:

  1. o alıntı yaptığınız sitedeki hüküm şafii mezhebinde olan kardeşlerimiz için geçerli , hanefi mezhebinde ise çıplak ayakla namaz kılmak mekruhtur , bütün ehli sunnet fıkh kıtaplarında yazar, lutfen dıkkatli paylaşım yapalım selametle...

    YanıtlaSil
  2. Canımı sıkmayın peygamber ne zaman çorap giymiş kafede kim çorap giyip namaz kılmış artık şu İslamı parçalara ayırmayın yeter

    YanıtlaSil
  3. Şafi Hanifi Sünni Şii diyerek mahvettiniz dini kabede çorap giyen görmedim peygamberin çorap giydiğinde duymadım

    YanıtlaSil
  4. İmamı safi demiş ki ; 1000 alime söz dinlettim 1 cahile söz dinletemedim. Peygamber aleyhisselatu vesselam sanki mahalle arkadasi da hitap şekline bak. Allah ıslah etsin .

    YanıtlaSil
  5. Kardes, önemli olan edeptir. İslamda ehl-i sünnet olarak 4 mezhep vardır. Hanefi, safii, maliki ve hanbeli. ehl-i sünnete göre şii 4 mezhepten değildir. ayrıca şiilere göre de sünniler günahkardır.
    İslama göre sen ben varız bize göre islam yoktur. Peygamber efendimiz zamanında araba da yoktu. ayrıca kabe de zaten corap giyilmez ihram giyilir ve ihramın kuralları vardır. kafana göre ic camasırda giyemezsin. dikişsiz olması gerekir kefen misali.
    bir sey öğrenmek için 3 temel kural vardır.
    1- okuyacaksın, ( kuran ve hadisler) 2- Ögreneceksin ( bir din aliminden )3-Uygulayacaksın ( kendin yapacaksın)
    selametle

    YanıtlaSil
  6. Arkadaş bu hükümler Hanefi mezhebine göre evet doğru peji dier üç mezhep leride yazsana admin

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşlar, Bendeniz de bu konuda görüşlerimi foruma arz etmek istiyorum. Şöyle ki, Namazın dışındaki farzları yerine getiren herkes mescidlerde namaz kılabilir diye düşünüyorum. Bir defa Asr-ı Saadette günümüzdeki gibi hiç bir yerde çorap tekstil fabrikası yoktu ! O zamanlar ya ayakkabılarla (çarık veya nalınlarla) veyahutta yalın ayak namaz kılındığını bilmek için ulema olmaya gerek yoktur. Hiç kimse, çorapsız camiye girdiği için hiçbir müslümanı kınayamaz ! Efendim ayaklar mantar egzema v.s. gibi hastalık mikrobu taşıyormuşmuş ! Bunlar, fasa-fiso kabilinden bahanelerdir ! Asıl amaç camilerdeki HALILARI korumaya çalışmak ve bunların temizliğini -tembellikten veya masraftan dolayı- olabildiğince uzun zamana taşımaktır ! Mescid-i Nebevide olsun, Mescid-i Haramda olsun namaz kılarken dünyanın en siyah insanları gelip önünüzde namaz kılıyor ve siz onların çıplak ayakla bastığı yerlere secde ediyorsunuz... Bugüne kadar bu konuda kimseden bir şikayet veya bu konuda bir tedbir alınması görülmüş mü veya istenmiş mi ? Yoksa, Mescid-i Nebevinin halıları, bizdeki camilerin halılarından daha mı az değerli ? Yoksa, onlar kirlenmeye karşı şerbetli mi ? Değil ! Ama, müslümanlara "Çorap giy de öyle gel!" denmiyor, halılar sürekli temizleniyor...Doğrusu budur. Cami Dernekleri tembellik göstererek ve masraftan çekindikleri için millete "Çorapsız-yalın ayak camiye gelme !" diyor ! Bu çok büyük bir vebaldir ! Hiç kimsenin, kimseyi cami ve mescidlerden soğutmaya ve engellemeye hakkı da yoktur, yetkisi de yoktur ! Münasebetsizliğin ve öküzlüğün luzümu da yoktur!

    YanıtlaSil

Buraya Bir Yorum bırakarak sayfaya değer katabilirsiniz..

❗ Yorumlar Denetlendikten sonra yayınlanır ❗